Pigmentfläckar

linn

Pratade idag med en vän om hudvårdsprodukter av olika slag, vad de jobbar på osv. Varpå jag får frågan: ”Men Linn vad är pigmentfläckar egentligen? ” Just nu finns det en mängd produkter som jobbar just på dessa fläckar, och tacksam är jag för det då jag har både små fläckar och lite större områden i ansiktet. Så jag tänke bara kort och enkelt förklara för er vad det är och varför man får dem.

Först av allt, huden är vårt största organ! (Kan berätta mer om huden i ett annat inlägg…nu koncentrerar vi oss på just pigment). I huden finns det celler som heter melanocyter, dessa celler innehåller ett färgämne – pigment.

Pigmentet i cellerna skyddar huden från solens skadliga ultravioletta strålning. När pigmentcellerna utsätts för solljus blir huden mörkare – man blir ”solbränd”. Det beror på att mer pigment bildas för att skydda kroppen från strålningen. Mängden pigment räcker inte alltid till, och därför kan överdrivet solande leda till att man drabbas av solskador. Hudfärgen påverkas inte av antalet melanocyter, det är faktiskt ungefär detsamma hos alla människor. Det påverkas av hur mycket melanin dessa celler producerar. I en hud som är mörkare produceras mer melanin än i ljusare hud.

Vad är då pigmentfläckar?  Det är hudens naturliga melanin/pigment som klumpar ihop sig. Och det är då det ser ut som bruna eller mörka fläckar i huden. Vanligast är att vi får dessa fläckar på grund av att vi fått för mycket sol till vad huden tål. Även hormonella förändringar såsom graviditet, p-piller och andra mediciner kan ge upphov till fläckarna. Inflammation efter t.ex. akne är också en orsak.

Hyperpigmentering är ett samlingsnamn för alla pigmentförändringar med extra mycket pigment.

Melasma – Ett av de vanligaste typerna av hyperpigmentering är melasma (även känt som kloasma). Detta tillstånd kännetecknas av ljusbruna eller bruna fläckar, oftast i ansiktet. Melasma förekommer/uppkommer främst hos gravida kvinnor och hos de som tar hormonella preventivmedel men män kan också utveckla detta tillstånd.

Lentigo – Kallas också ”åldersfläckar” som kan dyka upp i 30–40-årsåldern. Är delvis ärftligt betingade.

Efterinflammatorisk pigmentering – Mörka ärrbildningar som bildas när huden läker efter akne eller hudeksem. Kan även uppstå om du solar med parfym på huden.

Fräknar – Är genetiskt betingade och kan öka eller minska med åldern. Jag älskar mina fräknar jag får på sommaren! ”Fräknar är guds glitter på vissa utvalda människor”…

Hur skyddar man sig bäst mot att inte få pigmentfläckar? Solskydd!

Vill man av olika anledningar ”få bort” sina fläckar, eller bleka ner dem så finns det riktigt bra produkter! Både på salong och hemma. Och är du osäker så fråga om råd, så att du får hjälp att få rätt produkt som passar just dig!

IMG_20160211_103202

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *